Numera betyder ordet "fotografi" mer än att bara ta bilder. Det omfattar en hel rad olika aktiviteter och discipliner, inklusive filmfotografering, digitalfotografering, mörkrumsutskrifter, fotojournalistik och så mycket mer. I den här artikeln kommer vi att fokusera på grunderna i digitalfotografering för att hjälpa dig att komma igång med din första kamera eller förbättra dina färdigheter som erfaren fotograf.
För att ta bra bilder med en kamera behöver du tre saker: ljus (som kan vara naturligt eller artificiellt), ett motiv som intresserar dig och ett sätt att fånga bilden ordentligt på en film eller i digitalt format. Om någon av dessa delar saknas är det inte troligt att din bild kommer att ha något liv..
Ljussättningen är en viktig del av fotograferingen. Exponering är den mängd ljus som tillåts träffa filmen eller den digitala sensorn under en viss tidsperiod. Om för mycket ljus träffar sensorn får du en ljus, överexponerad bild. För lite ljus och den blir underexponerad. Tricket för att få det rätt är att lära sig hur man använder slutartiden och bländare för att balansera exponeringen av dina bilder.
Bländaren är ett hål i ett objektiv som kan ändra storlek och som styr hur mycket ljus som släpps in på filmen eller sensorn. Bländarinställningar kallas f-stop och går ofta från mycket små (f/22) till mycket stora (f/2,8). Bländaren påverkar också skärpedjupet, dvs. hur stor del av bilden som är fokuserad. En liten bländare (f/22) ger dig ett stort skärpedjup och håller större delen av bilden i fokus. En stor bländare (f/2,8) ger dig ett grunt skärpedjup och endast en liten del av bilden är fokuserad.
Slutartiden styr hur länge ljuset träffar filmen eller sensorn. En snabb slutartid (1/1000:e sekund) släpper in mindre ljus än en långsam (1/40:e sekund). För att frysa rörelser vill du använda en snabb slutartid.
Ett av de största misstagen som många fotografer gör är att ta bilder av allting. Det är inget problem om du tar tusentals bilder, men om du är begränsad till 36 exponeringar eller färre kan det vara frustrerande att försöka hitta ett enda intressant motiv.
Leta efter mönster. Nästan alla scener med upprepade element kan skapa ett intressant mönster, även om du inte märker det förrän efter att du har tagit bilden. Mönster kan hittas i stadens skyline, gammal arkitektur och till och med i barken på träden.
Leta efter intressant ljus eller skuggor. Starka skuggor som kastas av en enda ljuskälla avslöjar textur och detaljer som annars kanske skulle gå obemärkt förbi. I vissa fall kanske du inte kan se motivet på bilden tills du ser bilden senare.
Ha tålamod. Ibland är de bästa bilderna de som tar lite längre tid att ta. Om du hittar en intressant scen, ta dig tid att ställa in bilden och få allting precis som du vill ha det.
Ett stativ är en anordning som håller din kamera stilla medan du tar bilden. Detta är viktigt om du vill ta bilder av saker som rör sig, som ett vattenfall eller ett stadslandskap på natten. Alternativt kan du använda en kamerarem eller ett handtag för att hjälpa till att hålla kameran stilla. Det finns även väldigt smidiga ministativ som är enkla att ta med sig när man är ute och reser. Vissa kameror och objektiv har dessutom också bildstabiliseringsfunktioner, som hjälper till att minska oskärpa som orsakas av kameraskakningar.
Var inte rädd för att experimentera med din fotografering. Prova olika vinklar, belysning och kompositioner. Du kanske inte gillar alla resultat, men du lär dig vad som fungerar och vad som inte fungerar. Och viktigast av allt, ha roligt!
Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~5 min.
Texten uppdaterades senast 2023-11-08.