Asienguiden/Övriga världen/Öluffa bland Greklands öar

Öluffa och utforska Greklands vackra öar

Om du letar efter ett nytt semestermål är Grekland det perfekta valet. Landet har kallats "den västerländska civilisationens vagga" och har fortfarande kvar sin egen unika kultur som kommer att förvåna alla resenärer. Det finns så mycket att se när du utforskar detta vackra land, från de antika ruinerna till de pittoreska stränderna där du kan tillbringa dagarna med att simma eller sola. Om du inte är säker på var du ska börja din resa finns här några förslag på grekiska öar som kan vara värda att lägga till i din resplan.

De elva populäraste grekiska öarna

Mykonos

Mykonos är en av de mest populära öarna i Grekland. När du reser dit får du vackert väder under dagen och en bländande fyrverkerishow som avslutning på kvällen. Ön är inte tillräckligt liten för att du ska bli uttråkad, men inte heller tillräckligt stor för att du ska bli överväldigad. Det är precis rätt storlek för att utforska och komma bort från allt! Det bästa sättet att utforska ön är att hyra en bil och köra längs kusten. På så sätt kan du se hela Mykonos i din egen takt utan några begränsningar för vad du kan göra under din vistelse.

Santorini

Santorini är en perfekt plats att besöka under juni och september, då vädret fortfarande är varmt och soligt. Ön har fantastiska stränder som är populära bland turister på grund av det blå vattnet och den vita pudriga sanden. När du har lekt färdigt på stranden kan du ta en båttur runt ön för att få oslagbara vyer över Santorinis ikoniska caldera. Denna otroliga ö är genomsyrad av historia som sträcker sig över tusentals år, men har en modern stämning som får alla resenärer att känna sig hemma!

Kreta

Ön Kreta har många höjdpunkter att erbjuda turisterna. Huvudstaden Heraklion är en livlig stad med mycket livlig aktivitet. Katedraler ligger utspridda runt om i staden, vilket ger en känsla av att rekreation råder. Den vita staden Knossos är en av de mest kända attraktionerna på Kreta och det är lätt att förstå varför. Besökare kommer att häpna över den enorma storleken på denna antika plats som fortfarande står stark i dag. När du utforskar Kreta får du inte glömma att ge dig ut på landsbygden där du kan hitta pittoreska byar i otroligt vackra landskap.

Rhodos

Om du letar efter ett nytt semestermål är Rhodos det perfekta valet. Ön har fantastiska stränder som är populära bland turister på grund av det blå vattnet och den vita pudriga sanden. När du har lekt färdigt på stranden kan du ta en båttur runt ön för att få en oslagbar utsikt över Rhodos ikoniska stränder.

Ön Rhodos i Grekland.

Vy över stad, berg, slott och strand på Rhodos.

Paros

Paros är det perfekta resmålet för resenärer som vill koppla av och slappna av. Ön har vita sandstränder och klarblått vatten som utgör den perfekta bakgrunden för en lång semester. Det finns också många sevärdheter att utforska på Paros, till exempel pittoreska byar och imponerande panoramaer över kusten. Resenärer som är intresserade av historia och kultur kommer att älska att utforska de tre mycket populära museerna på Paros: Exhibition of Contemporary Sculptures Museum, Cultural Centre George Valsamakis och Folklore Museum of Ktima Potamianou-Petraki.

Tinos

Tinos är en vacker ö som har beskrivits som "Kykladernas pärla". Men detta idylliska resmål har också en rik historia som sträcker sig tillbaka till antiken. En arkeologisk plats att besöka är Litochoron-valvet, en tidig kristen struktur som visar hur viktig Tinos var under den bysantinska eran. Om du vill lära dig mer om den lokala kulturen kan du på Mamma Rosa Farm hålla workshops om matlagning och jordbruk. Maten som serveras på restaurangen är också utmärkt - prova det rostade lammet med honung! Det finns många andra bra saker att göra i Tinos, som att äta middag på en av de charmiga tavernorna vid vattnet eller utforska Melissani-grottan. Och när du behöver lite avkoppling efterefter en hektisk dag med att utforska ön, glöm inte bort att besöka ett av Tinos berömda spaanläggningar där du kan uppleva en mängd olika behandlingar och terapier.

Korfu

Ön Korfu är ett av de mest populära resmålen i Grekland. Den är full av historia och kultur som kan ses i många arkitektoniska detaljer runt om i staden. En dold pärla som alla turister bör besöka när de utforskar denna pittoreska ö är det arkeologiska museet. Museet har samlingar som går tillbaka till bronsåldern och visar upp några av de äldsta lärorna om den grekiska kulturen. Det finns även andra museer som är värda att besöka när du är på Korfu, till exempel Goulandris Museum for Contemporary Arts som visar verk från hela Europa. Utöver museer har Korfu mycket att erbjuda turisterna med sina avkopplande stränder, vackra solnedgångar och romantiska nattliv. Om du letar efter en mer avskild strandupplevelse kan du åka till stränderna i Benitses där du kan koppla av i lugn och ro.

Zakynthos

Zakynthos är den tredje största av de grekiska öarna i joniska haven, och har ett stort antal stränder. Ön har varit bebodd i över 13 000 år och blev berömd på 1700-talet för sin vita kalksten, gatstenar som exporterades över hela världen. Turismen är numera en av de viktigaste näringarna på ön Zakynthos. En av de mest populära attraktionerna på Zakynthos är Navagio-stranden, även känd som Shipwreck Beach. Det är ett utmärkt ställe att besöka om du är intresserad av historia och arkeologi, eftersom det är här som ett gammalt fartyg som användes för att smuggla cigaretter sjönk i havet i slutet av 1980-talet.

Lesbos

Lesbos är en vacker ö - den har en fantastisk kustlinje med många sandstränder, pittoreska byar och en rik historia. Resenärer som är intresserade av öns historia bör besöka de arkeologiska platserna på Lesbos, till exempel Letoön, som går tillbaka till den hellenistiska perioden. Andra historiska sevärdheter är det antika Molyvos och Mytilene, som båda är bra platser att utforska om du älskar kultur och arkeologi. Dessutom finns det många museer som är värda att besöka på Lesbos för den som älskar konst och kultur - Lesbos arkeologiska museum är ett måste när du utforskar ön. Om du letar efter en mer avkopplande semester kan du bege dig till någon av stränderna där du kan smutta på kalla drycker medan du kopplar av i solen.

Kos

Utforska Greklands vackra öar med en resa till Kos, ett av de mest populära resmålen för dem som älskar kultur och historia. Ön erbjuder allt från antika arkeologiska platser till stränder och pittoreska byar. Kos är en verkligt anmärkningsvärd ö med så mycket historia och kultur att du aldrig kommer att bli uttråkad av att utforska den.

Naxos

Den spektakulära ön Naxos är ett av Greklands mest populära resmål. Den har mycket att erbjuda kulturälskare, med sin rika historia och sina ruiner, samt den lockande charmen i sina pittoreska små byar. Ön kan nås med båt från Pireus, och det tar cirka fyra timmar att ta sig dit. För de som är intresserade av nyare historia kan du besöka den arkeologiska platsen "Chora", som är hemvist för några gamla turkiska byggnader som går tillbaka till det ottomanska riket. Med ett sådant överflöd av saker att se och göra, är Naxos ett resmål som man inte får missa oavsett på året man besöker Grekland.

Ön Naxos i Grekland.

Vy över stad, berg och strand på Naxos.


Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~9 min.
Texten uppdaterades senast 2023-11-08.


Skriv en kommentar