Asienguiden/Övriga världen/Roadtrip längs Route 66 i USA

Roadtrip längs Route 66 i USA

Route 66 är utan tvekan den mest kända vägen i Amerika. Den sträcker sig från Chicago, IL hela vägen till Santa Monica, CA och har varit en symbol för den amerikanska kulturen i årtionden. Om du letar efter ett äventyr som är verkligt unikt - ta då en tur längs Route 66! I det här blogginlägget kommer vi att prata om vad du behöver veta innan du ger dig ut på din resa samt ge några tips för att få ut det bästa av din resa.

Bild på en cabriolet bredvid den kända vägen Route 66 i USA.

Hur lång tid tar det att åka Route 66

De 2 278 miles (ca. 367 mil) som Route 66 består av är en lång körning, framför allt när man räknar in stopp och besöker de städer som ligger på vägen. Det är möjligt att göra denna resa på 8 dagar, om målet är att bara köra varje dag utan att se särskilt många sevärdheter längs vägen. Men man bör räkna med ca. två veckor upp till en månad för att verkligen få uppleva roadtripen på bästa sätt.

Hur mycket kostar en resa längs Route 66

En resa längs Route 66 är inte billig. Man får räkna med att den kostar cirka 3 000-4 000 dollar totalt för bensin och boende samt mat och andra utgifter. Naturligtvis varierar detta beroende på hur snabbt du kör och vilken typ av fordon du använder samt din inkvarteringsstil (t.ex. hotell vs. camping).

Vilken tid på året är det bäst att åka längs Route 66

Den bästa tiden på året att resa på Route 66 i USA är hösten (oktober-november) eller våren (april-maj). Då kan du njuta av höstens färger och få en känsla för den historiska rutten. När du reser under dessa tider är du omgiven av färre turister och kan ta god tid på dig för att njuta av atmosfären.

Skall man åka Route 66 västerut eller österut

Svaret är att det inte finns någon korrekt riktning. Men det enklaste är att utgå från Chicago i Illinois och åka Route 66 västerut. Men det går lika bra att istället resa österut på Route 66 och utgå från Kalifornien.

26 populära städer man passerar längs Route 66

Delstater som man passerar längs Route 66

Illinois

Illinois är USA:s folkrikaste delstat och är känd för sina universitet och museer i världsklass, livliga storstäder som Chicago och charmen från Mellanvästern. Om du vill uppleva Illinois otroliga jordbruksarv eller besöka historiska platser som Cahokia Mounds - kom och utforska denna världsberömda delstat!

I Illinois finns vackra städer som Galena, IL. Galena är känt för sin otroliga natur och arkitektur från den viktorianska eran. Staden är också hem för många historiska platser, bland annat Wakonda Club, som grundades 1898. Och om du letar efter en autentisk smak av Midwestern-köket kan du stanna till på Railway Station Café eller Maier's Fine Food Store!

Missouri

Missouri är en av de mest varierande delstaterna i Amerika. Show Me State erbjuder sina besökare många olika landskap att utforska, från Ozarkbergen i delstatens södra spets till sjöarna och de böljande kullarna i nordvästra Missouri och livliga städer som Kansas City.

Missouri har många städer, alla med sin egen unika personlighet. Missouri är välkänt för sin mångfald i landskap, kultur och kök. Om du letar efter en pittoresk stad i Missouri ska du åka ut till Ozarks! Ozarks är känt för sina tallskogar och blå sjöar. Och om du besöker denna stad längs Route 66, glöm inte att stanna till vid Jefferson County Museum!

Kansas

Kansas är en delstat i centrala USA, en av de mer glest befolkade delstaterna med cirka 2,9 miljoner invånare. Delstaten har varit känd för sina jordbruksresurser men lever också på kol-, oljeskiffer- och naturgasresurser. Den kallas "The Sunflower State" på grund av sin solrosindustri, utöver det är det en huvudsakligen lantlig delstat där befolkningstätheten i genomsnitt endast uppgår till 25 personer per kvadratmil. Kansas har 8 universitet och högskolor varav 3 är offentliga skolor och 5 är privata skolor.

Kansas har många unika städer, var och en med sin egen karaktär. En av de tätare städerna i Kansas är Lawrence, som har cirka 90 000 invånare och har en rik kulturell scen med både konstgallerier och museer. University of Kansas ligger i Lawrence, så familjer bör komma och utforska stadens imponerande utbildningsresurser. Om du letar efter något annat än det vanliga kan du dock fortsätta på Route 66 västerut till Junction City. Denna lilla stad med en befolkning på cirka 13 000 invånare är stolt över sitt konstsamhälle och är känd som "Amerikas hjärta".

Oklahoma

Delstaten Oklahoma är full av unika städer och landmärken. Oklahoma är hemvist för 14 universitet och högskolor, samt olika andra skolor som erbjuder en mängd olika utbildningsprogram. Några anmärkningsvärda skolor i Oklahoma är University of Oklahoma, Oklahoma State University, Langston University och Oral Roberts University.

En av de mest populära sakerna att se och göra i denna delstat är att besöka världens enda levande museum: The Crystal Bridge at World Botanical Gardens. Från en autentisk japansk by till en ökenoas komplett med kameler och palmer - det finns verkligen något för alla! Besökare kan till och med utforska de sju kontinenterna genom att besöka repliker som afrikansk savann, asiatisk regnskog och sydamerikansk regnskog.

Texas

Texas är USA:s näst största delstat med en befolkning på över 27 miljoner människor. Den har en av de mest diversifierade befolkningarna i Amerika, efter Kalifornien, och var en gång en del av Mexiko. Texas har rikliga naturresurser som olja och naturgas.

En populär attraktion i Texas är Alamo, som är känt för att det var där texaner kämpade mot mexikanska trupper under Texasrevolutionen. Delstaten har också många vackra landskap att utforska, bland annat Big Bend National Park i västra Texas.

Houston är en av de mest kulturellt varierande städerna i Texas och har en mängd olika attraktioner att utforska, bland annat Hermann Park som är 1 700 hektar stor och har vattendrag, trädgårdar, fontäner och många andra attraktioner. Houston erbjuder också besökarna sitt berömda kök som Tex-Mex, Cajun och sydstatsmat.

New Mexico

Delstaten New Mexico, som tidigare kallades territoriet New Mexico, ligger i sydvästra delen av USA. De människor som bor här är huvudsakligen latinamerikaner eller indianer och talar spanska. De följer också en mängd olika trosriktningar som romersk-katolska och andra kristna samfund.

New Mexico erbjuder många naturmonument att besöka, till exempel Carlsbad Caverns och El Malpais National Monument. Det finns också många populära resmål som besökare kan utforska, t.ex. Old Town Albuquerque: Detta är ett ombyggt område med ursprungliga adobebyggnader från 1706. Torget har uppdaterats med en amfiteater, restauranger och butiker. Besökare kan njuta av utomhusunderhållning som konserter och festivaler på detta torg under hela året.

Arizona

Arizona är en stor delstat med en befolkning på över sex miljoner människor. Det finns många städer och orter i delstaten samt många naturmonument som t.ex: Grand Canyon, Petrified Forest National Park och Cholla Cactus Garden. Varje stad är unik och har sina egna egenskaper att erbjuda besökarna.

Om du letar efter en plats där det inte regnar så mycket så skulle Phoenix, Arizona vara en bra plats för dig att besöka. Det regnar i genomsnitt bara cirka 11 dagar per år! Phoenix har också en av de största befolkningsgrupperna i storstadsområdet med över 4,3 miljoner invånare. Detta innebär att det finns gott om saker att göra, som till exempel att shoppa i gallerior eller utforska konstgallerier eller restauranger som serverar mat från hela världen.

Bild på Route 66 i Arizona i USA.

Kalifornien

Kalifornien är en delstat i västra USA. Det är den tredje folkrikaste delstaten i USA och har en befolkning på över 38 miljoner människor. Kalifornien täcker en stor yta på över 155 600 kvadratkilometer och har många landskap, från stränder till berg och skogar. Det är också en av de mest mångfacetterade platserna i USA på grund av den stora spansktalande och asiatiska befolkningen.

En av de mest populära attraktionerna i Kalifornien är Disneyland, som har åkattraktioner som Space Mountain eller Pirates of the Caribbean. Det finns även andra nöjesparker som Universal Studios Hollywood och Legoland California. Anaheim är en intressant plats att besöka med attraktioner som Raging Waters Waterpark eller Disneyland's California Adventures Park med åkattraktioner som The Twilight Zone Tower of Terror.

Los Angeles är känt för sitt soliga väder och sina stränder. Den har en befolkning på över fyra miljoner människor, vilket gör den till Kaliforniens näst största stad efter San Francisco. Den välkända Hollywoodskylten kan ses från många platser runt Los Angeles som står på Mount Lee med utsikt över metropolen nedanför.


Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~11 min.
Texten uppdaterades senast 2023-11-08.


Skriv en kommentar