Asienguiden/Backpacking/Hur du undviker bedbugs

Hur du undviker bedbugs

Är du ute och backpackar och exempelvis ska spendera dina nätter på vandrarhem kan det vara värt att hålla ett extra öga på ditt rum så att allt står rätt till. Det är tyvärr ganska vanligt med vägglöss, "bedbugs". Det finns tips på hur du kan upptäcka dessa och andra idéer för att hålla dem borta.

Det första att göra i ett nytt rum

Det första man kan göra om man har bokat ett rum på hotell eller vandrarhem är att kontrollera rummet noga, lägg aldrig resväskan på sängen först utan att ha kollat sängen. Det man ska kolla efter när man letar vägglöss är små svarta prickar, ofta samlade i en grupp. Dessa prickar är alltså avföring från lössen. Varför de heter just bedbugs är för att sängen blir samlingsplatsen för dessa kryp. De lever nämligen på blod och i sängen kan det samlas gamla blodpartiklar.

Du kan packa upp dina kläder du har i din resväska utan problem, tänk bara på att inte samla eller lägga alla dina kläder i en hög. Sedan när man packar ner allt i väskan igen så se till att varje klädesplagg ser okej ut samt att du inte har resväskan på sängen när du packar i och ur. Något som vägglöss inte gillar är plast eller andra hårda material, så det kan vara bra att välja en sådan väska.

Smarta anti-bedbug-prylar finns att köpa

Vill du inte packa upp dina saker kan det vara bra att införskaffa sig en så kallad luggage liner. Det är ett skydd för dina kläder för att slippa just vägglöss när du reser. Det är även så att vägglöss kan finnas på andra ställen inte bara i sängar, som till exempel tåg, bussar, taxi, eller flygplan. Ett till tips som kan hjälpa dig är att köpa ett anti bedbug-lakan (du hittar ett köptips lite längre ned på sidan, klicka här). Detta lakan innehåller ett syntetiskt medel som dödar kryp och insekter som kommer nära och nuddar lakanet.

En vägglus (bedbug) bredvid en millimeterskala.

En vägglus (bedbug) bredvid en millimeterskala som visar hur stor den är.

© CDC, Public domain, via Wikimedia Commons

Anti bedbug-lakan från TravelSafe

För att minimera risken att råka ut för bedbugs när man är ute och reser kan det vara klokt att ha med sig ett Anti bedbug-lakan (Anti vägglöss-lakan). Vi känner till ett sådant på den svenska marknaden, du hittar det här nedan tillsammans med de butiker som erbjuder bästa priset just nu.

Sammanfattande tips för att slippa bedbugs

Så, sammanfattningsvis finns det några tips på hur du kan undvika att bli drabbad av vägglöss. Tänk på att kolla under sängen, i sängen, kolla på sömmar och i andra mjuka material. Ställ inte din väska nära sängen och helst på en hård stol. Är du nojig låt kläderna ligga kvar i väskan och använd luggage liner. Det kan också vara bra att ha en ficklampa till hands, då vägglöss är enklare att hitta på kvällstid eftersom de gärna gömmer sig under dagtid när det är väldigt ljust. Vägglöss har ofta en rödbrun färg. Sedan är det också så att om du, mot förmodan, skulle hitta spår av små svarta prickar i ett rum på ett vandrarhem du har bokat, så kan du såklart be om att få ett nytt rum.


Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~5 min.
Texten uppdaterades senast 2023-11-08.


Skriv en kommentar