Asienguiden/Resurser/Helgdagar & festivaler

Lokala helgdagar & festivaler i Asien

Asien är en kontinent rik på kultur och traditioner, vilket återspeglas i dess många festivaler och helgdagar. Att uppleva dessa evenemang kan vara en höjdpunkt på din resa, men det är också viktigt att notera att vissa evenemang kan leda till stängda affärer och trångt på platser av intresse.

Helgdagar & festivaler i Kina

Kinesiska nyåret

Detta är den största och viktigaste helgdagen i Kina. Detta firande, även känt som Vårfestivalen, markerar början på det kinesiska året och varar i 15 dagar. Förvänta dig fyrverkerier, drak- och lejondanser, och stängda affärer de första dagarna. Firandet äger rum i slutet av januari eller början av februari, beroende på månkalendern.

Midhöstfestivalen

En annan viktig kinesisk festival är Midhöstfestivalen, som firas på den 15:e dagen i den 8:e månaden i den kinesiska lunarkalendern. Det är en tid för familjesamlingar och att äta den traditionella månkakan.

Helgdagar & festivaler i Thailand

Songkran

Thailands traditionella nyårsfestival äger rum i april. Det mest igenkännliga inslaget av Songkran är det landsomfattande vattenkriget, där alla – från barn till vuxna – kastar vatten på varandra. Det är en tid för fest, men många affärer och restauranger kan vara stängda.

Loi Krathong

Firad på kvällen av den fullmåne som inträffar i november, Loi Krathong ser folk skapa små flytande dekorationer med ljus och blommor för att hedra vattenandarna.

Helgdagar & festivaler i Indien

Diwali

Känd som "ljusets festival", Diwali är den största hinduiska festivalen och firas i hela Indien. Familjer dekorerar sina hem med ljus och fyrverkerier, och det finns många offentliga evenemang och festligheter.

Holi

Holi, eller "färgernas festival", är en annan populär hinduisk festival. Deltagare kastar färgpulver på varandra i en festlig och livlig atmosfär.

Helgdagar & festivaler i Japan

Golden Week

I slutet av april och början av maj tar japanerna ledigt för en serie helgdagar känd som Golden Week. Många japaner reser under denna tid, vilket kan leda till bokade hotell och trängsel på populära turistmål.

Helgdagar & festivaler i Malaysia

Hari Raya Aidilfitri

Detta firande markerar slutet av Ramadan, den heliga fastemånaden för muslimer. Det är en tid för familjesamlingar, fest och gåvor. Gatorna dekoreras med ljus, och många hem är öppna för besökare.

Deepavali

Även känd som Diwali, denna "ljusets festival" firas av den hinduiska befolkningen i Malaysia. Tempel dekoreras med ljus, och det finns fyrverkerier och offentliga processioner. Firas vanligtvis i oktober eller november. Det exakta datumet varierar eftersom det bestäms av den hinduiska månkalendern.

Helgdagar & festivaler i Vietnam

Tết (Vietnamesiska nyåret)

Tết är den viktigaste festivalen i Vietnam och firas vid samma tid som det kinesiska nyåret, dvs. i slutet av januari eller början av februari, beroende på månkalendern. Förvänta dig att se röda lyktor överallt, traditionell musik, drakdanser och marknader fulla av blommor och gåvor.

Helgdagar & festivaler i Indonesien

Nyepi (Balinesiskt nytt år)

Nyepi är en dag av tystnad på Bali. Ingen arbete utförs, och folk stannar inomhus för meditation och reflektion. Till och med flygplatsen är stängd! Dagen före Nyepi firas med stora processioner och demoniska statyer bränns för att rensa bort onda andar. Datumet för Nyepi varierar, men det infaller vanligtvis i mars. Det är baserat på Saka-kalendern, en balinesisk månkalender.

Idul Fitri

Liksom Hari Raya Aidilfitri i Malaysia, markerar Idul Fitri slutet av Ramadan i Indonesien. Det är en tid för familjesamlingar, bön och tacksamhet.

Helgdagar & festivaler i Kambodja

Khmer nytt år

Den här tre dagar långa festivalen i april firar det traditionella lunarkalenderårets slut. Folk spelar traditionella spel, besöker tempel och byter gåvor.

Meak Bochea

En buddhistisk högtid som firas till minne av Buddhas predikan. Munkar marscherar genom gatorna och samlar gåvor, och folk besöker tempel för att tända ljus och lämna blommor. Firas på den fullmånsdag som infaller på den tredje månaden i den khmeriska kalendern, vilket vanligtvis är i februari.

Helgdagar & festivaler i Filippinerna

Ati-Atihan

En av Filippinernas mest berömda festivaler, Ati-Atihan firar Santo Niño, eller Kristusbarnet. Det är känt för sina färgstarka paradparader, dräkter och dansande till trummor. Firas den tredje söndagen i januari varje år.

Alla helgons dag

Familjer i Filippinerna besöker kyrkogårdar för att rena och dekorera sina anhörigas gravar. Det är en tid för bön, minne och gemenskap. Firas den 1 november varje år.

Råd för resenärer

När du planerar din resa, kolla upp lokala kalendrar för att se vilka festivaler eller helgdagar som kan påverka ditt besök. Att bevittna en lokal festival kan vara en fantastisk upplevelse, men det är bra att vara förberedd på förändringar i ditt schema eller tillgängligheten på tjänster.


Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~5 min.
Texten uppdaterades senast 2023-11-08.


Skriv en kommentar