Asienguiden/Backpacking/Ryggsäck för backpacking

Bästa ryggsäck för backpacking 2024

Skall du ut och backpacka? Då har du hittat rätt! En av de absolut viktigaste attiraljerna när det kommer till backpacking är just ryggsäcken, för när man skall ut och luffa runt i världen då är det viktigt att det man hela tiden måste släpa med sig är bekvämt och behagligt att ha på ryggen. Ryggsäcken blir helt enkelt ens bästa kompis under resan, eller värsta kompis om man inte är noga och väljer en bra ryggsäck.

Saker att tänka på när man köper backpacking ryggsäck

Men att välja rätt ryggsäck till resan är inte alltid helt lätt, och det finns många saker man måste fundera på innan man gör slag i saken och köper en ryggsäck. Exempelvis behöver man funudera kring hur stor ryggsäck man behöver? Hur länge skall man vara borta? Hur stor är budgeten? Vilken typ av ryggsäck verkar skönast? Är märket viktigt? Vi skall försöka bena ut några av dessa frågor, och sedan är det bara att du scrollar ned på sidan kollar på de olika backpacking ryggsäckar som vi har testat och skriver om här på sidan.

Hur stor din backpacking ryggsäck behöver vara beror lite på, dels hur länge du hade tänkt vara borta och dels hur mycket packning och kläder du behöver bära med dig. Målet brukar ju förstås vara att resa så lätt som möjligt, men det är även viktigt att vara realistisk och inse att vissa saker inte kan lämnas hemma.

Börja med att ställa dig dessa tre frågor:

  • Hur länge skall jag vara borta?
  • I vilket klimat skall jag resa?
  • Skall jag bara sova på hotell och vandrarhem, eller behöver jag campingutrustning också?

Vanligtvis brukar man använda sig av en ryggsäck som har en volym på minst 40 liter, ända upp till över 100 liter. Vi går igenom några vanliga storleksintervall lite längre ner på sidan, där vi även tipsar om några bra ryggsäckar inom vardera intervall.

Tjej med en backpackingryggsäck som ler och ser ut att vara redo för ett riktigt backpackingäventyr.

Blixtlås, tillgänglighet och bärsystem

Tre viktiga saker med en bra ryggsäck är hur blixtlåset är utformat, och hur tillgängligheten ser ut för packningen inuti. Och så kanske det viktigaste, hur är bärsystemet och hur känns det att ha ryggsäcken på ryggen?

När det kommer till blixtlås kan det vara en bra trygghetskänsla att ha ett låsbart blixtlås, detta gör att man kan känna sig säkrare när det kommer till både tjuvar och sådana som försöker smuggla saker genom att lägga det i någon annans ryggsäck. Likaså tillgängligheten är viktig då det kan vara ganska jobbigt att behöva packa upp hela ryggsäcken varje gång man behöver någonting i botten. Många ryggsäckar har därför en liten genväg in underifrån, eller en så stor öppningsanordning att man kan öppna hela ryggsäcken och inte bara toppen.

Bärsystemet sedan är också viktigt då det är det som din rygg och dina knän kommer att förlita sig på, så det är viktigt att läsa sig fram till att den ryggsäck man köper har ett bra bärsystem - sedan kan det även vara bra att känna och klämma på ryggsäcken och testa ha den på ryggen, för att säkerställa att den verkligen sitter bra och är bekväm.

Recensioner av populära backpacker ryggsäckar

Här nedan hittar du recensioner av några av de populäraste backpacker ryggsäckarna, uppdelat i olika storleksklasser. Om det är någon särskild storleksklass du är intresserad av kan du bara klicka på länken för denna här nedan, så kommer du direkt till recensionsdelen för dessa ryggsäckar.


Bästa backpacker ryggsäck i klassen 50-60 liter

Här nedan följer recensioner av våra två favoritryggsäckar i storleksklassen 50-60 liter, när det kommer till backpackingryggsäckar.

Recension av Osprey Ariel 55

Ariel 55 L från Osprey är en vandringsryggsäck speciellt konstruerad för lite tyngre packning. Med sin förmåga att rymma upp till 55 liter, går det lätt att packa allt man behöver för strapatsen.

Otroligt justerbar ryggsäck

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna ryggsäck är dess justerbarhet. Från ryggpanelen till höftbältet, bröstremmen och axelremmarna, allt kan anpassas för att passa perfekt för just sin bärares kropp. Detta gör det verkligen bekvämt under vandringar. Det är också viktigt att nämna dess ventilerande och kroppsnära passform. Med hjälp av formsprutad HDPE och EVA-skumvaddering, kan man bära ryggsäcken i timmar utan att känna sig obekväm.

Mycket praktisk utformning och funktioner

Ryggsäckens utformning och funktioner inkluderar ett bottenfack för sovsäck, fästen för vandringsstavar och en stor frontöppning med dragkedja - allt mycket praktiskt och genomtänkt. Ryggsäckens hållbarhet är också imponerande. Tillverkad av tålig och Bluesign-certifierad nylon, är den både miljövänlig och mycket hållbar. Dessutom, med en vattenavvisande yta, klarar den av de flesta väderförhållanden man kan stöta på.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en pålitlig ryggsäck för tung packning, kan Ariel 55 L från Osprey starkt rekommenderas. Här intill/nedan hittar du de för närvarande bästa priserna på Osprey Ariel 55.

Recension av Lundhags Gnaur 60

Lundhags Gnaur 60 är utan tvekan en utomordentligt tillförlitlig följeslagare för längre vandringar och resor. Den kombinerar hållbarhet och komfort på ett sätt som är imponerande.

Mycket stabil under tunga laster

En av Gnaur 60:s mest framstående egenskaper är dess förmåga att hantera tunga laster med stabilitet och komfort. Packningen känns väl balanserad och det går att bära den under långa perioder utan större obehag. Ryggsäcken är tillverkad i Lundhags PolyCotton-material, vilket gör den hållbar och robust - något som verkligen speglar Lundhags filosofi om ryggsäckar byggda för att hålla.

Lång livslängd pga. reparerabarhet

En annan viktig funktion är dess reparationsbarhet. Alla delar av bärsystemet kan repareras eller ersättas, vilket garanterar en lång livslängd för ryggsäcken. Den har även robusta spännen och fästdon i aluminium, vilket ökar dess överlevnadsförmåga på tuffa strapatser. En annan unik egenskap är att den har möjlighet att fästa mindre ryggsäckar från Lundhags för utökad packvolym. Detta gör det möjligt att anpassa packningen baserat på längden och intensiteten på resan.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en slitstark och anpassningsbar ryggsäck för långa resor, kan Lundhags Gnaur 60 verkligen rekommenderas. Här intill/nedan hittar du de för närvarande bästa priserna på Lundhags Gnaur 60.


Bästa backpacker ryggsäck i klassen 60-70 liter

Här nedan följer recensioner av våra två favoritryggsäckar i storleksklassen 60-70 liter, när det kommer till backpackingryggsäckar.

Recension av Osprey Rook 65L

Osprey Rook 65 är en ryggsäck som utmärker sig med sin anpassningsbarhet och fantastiska komfort. Med sitt välventilerade bärsystem och mångsidiga funktioner, överträffar den garanterat de flestas förväntningar.

Innovativ meshkonstruktion och passform

En av dess mest framträdande egenskaper är dess elastiska AirSpeed-meshkonstruktion, som tillsammans med en betydande luftspalt, bidrar till en enastående ventilation. Detta var särskilt märkbart under längre vandringar där ryggen vanligtvis skulle bli varm. En annan stor fördel med Rook 65 är hur den omsluter kroppen, särskilt vid höftbältet och ryggsäckens nedre del. Detta förbättrar inte bara komforten, utan gör också ryggsäcken otroligt stabil och lätt att bära.

Bra justeringssystem för ryggen

Justeringssystemet för rygglängden är mycket intuitivt och lätt att använda, tack vare det innovativa steglåssystemet. Detta tillåter en att snabbt och enkelt anpassa ryggsäcken till en perfekt passform. En annan fördel som uppskattas är de många lyftpunkterna på den övre bärramen, vilket tillåter ryggsäcken att passa olika rygglängder. Oavsett hur man bär den, känns det att selen är bekväm i alla positioner.

Sammanfattningsvis, om du söker efter en ryggsäck som kombinerar anpassningsbarhet, komfort och stabilitet, är Rook 65 verkligen värd att överväga. Här intill/nedan hittar du de för närvarande bästa priserna på Osprey Rook 65L.

Recension av Fjällräven Kajka 65

Kajka är en mycket populär serie med vandringsryggsäckar från Fjällräven. Trots sin till synes enkla exteriör, har denna ryggsäck visat sig vara otroligt robust, bekväm och fullpackad med smarta funktioner – allt i linje med Fjällrävens tradition av högkvalitativa produkter.

Världsunik träram

En av Kajkas mest imponerande aspekter är dess uppgraderade design, som inkluderar ännu bättre funktioner samt en innovativ träram. Detta ger ryggsäcken en avsevärt lägre miljöpåverkan, samtidigt som den behåller sin styrka och funktionalitet. Vad som verkligen skiljer Kajka från mängden är dess bärsystem. Med ergonomiskt formade axelremmar erbjuder den en imponerande förmåga att avlasta även mycket tunga bördor.

Oerhört skönt bärsystem

Kajka ryggsäcken imponerar också med sitt användarvänliga Perfect Fit Adjustment System. Det kan enkelt justeras för att passa både rygglängd och axelbredd, vilket ger en skräddarsydd passform. Höftbältet är också särskiljt genomtänkt och anpassat, vilket verkligen ökade bärkomforten under långa vandringsdagar.

Sammanfattningsvis, om du söker en slitstark och bekväm ryggsäck, som dessutom är miljövänlig och anpassningsbar, är Kajka från Fjällräven definitivt en ryggsäck att överväga. Här intill/nedan hittar du de för närvarande bästa priserna på Fjällräven Kajka 65.


Bästa backpacker ryggsäck i klassen över 70 liter

Här nedan följer recensioner av våra tre favoritryggsäckar i storleksklassen över 70 liter, när det kommer till backpackingryggsäckar.

Recension av Haglöfs Rugged Mountain 75

Rugged Mountain 75L från Haglöfs är en ryggsäck som är byggd för att hantera alla väder och terränger. Den här året-runt ryggsäcken överträffar definitivt de flestas förväntningar, med tanke på dess utformning för teknisk vandring och ett överflöd av funktioner som gör det lätt att bära tunga laster på långa avstånd.

Oerhört slitstark ryggsäck

En av de mest slående egenskaperna med Rugged Mountain 75L är dess slitstyrka. Det återvunna tyget är otroligt robust, och möjligheten att reparera detaljer bidrar till en imponerande livslängd. Ryggsäcken har ett brett spektrum av förvaringsalternativ som gör det lätt att organisera utrustningen. Det justerbara ryggsystemet är också ett stort plus, eftersom det tillåter en att anpassa passformen för maximal komfort.

Innovativ rullstängning

En annan nyskapande funktion var rullstängningen, som effektivt skyddar packningen från både väder och vind. Villket är särskilt uppskattat under oväder, när man behöver skydda sina ägodelar som mest. En överraskande bonus var att locket kan omvandlas till en snygg liten väska - perfekt för snabba utflykter till staden när man inte behöver hela ryggsäcken.

I korthet, om du är på jakt efter en mångsidig, robust och praktisk ryggsäck som klarar alla årstider, bör Rugged Mountain 75L från Haglöfs vara högt upp på din lista över alternativ. Här intill/nedan hittar du de för närvarande bästa priserna på Haglöfs Rugged Mountain 75.

Recension av Fjällräven Kajka 100

Fjällräven Kajka 100 har varit en ständig följeslagare under många äventyr, och man kan med säkerhet säga att det är en av de mest funktionella ryggsäckarna på marknaden. Trots dess minimalistiska utseende har Kajka enastående prestanda och hållbarhet. Faktum är att det inte är förvånande att den har fått beröm från vandrare över hela världen och framstått som bästa produkten av flera ledande friluftstidningar.

Bärsystemet är verkligen top-notch

En av de stora fördelarna med Kajka är dess bärsystem. Den är utformad för att bära mycket tunga laster med lätthet, vilket minskar belastningen på rygg och axlar. Det är dessutom otroligt lätt att anpassa Perfect Fit Adjustment Systemet till olika kroppsformer, vilket verkligen underlättar när det gäller att hitta den perfekta passformen.

En annan fördel med Kajka är dess stora huvudfack. Tack vare toppmatningen med snölås, den stora vertikala öppningen på framsidan och den extra öppningen nedtill, kan man enkelt överblicka och organisera sin utrustning. Dessutom är facket delbart i en över- och undersektion, med den undre sektionen har ett Wet/Dry-utrymme som var mycket praktiskt för att separera fuktig och smutsig utrustning från resten av sina saker.

Mängder med praktiska detaljer

Kajka har också en mängd praktiska dragkedjefickor på topplocket, sidorna och höftbältet, vilket ger massor av förvaringsalternativ. Topplocket kan till och med tas av och bäras som midje- eller bröstväska för extra säkerhet. Dessutom har Kajka två kompressionsremmar på varje sida för effektiv kompression och flera fästmöjligheter på topplocket och under ryggsäcken. Ett trevligt tillägg var visselpipan på bröstremmen och regnskyddet med reflexprint.

Fjällräven Kajka 100 är mer än bara en ryggsäck - det är en pålitlig partner för alla dina utomhusäventyr. Med sin perfekta blandning av funktion, hållbarhet och komfort, kan den starkt rekommenderas till alla entusiastiska friluftslivare. Här intill/nedan hittar du de för närvarande bästa priserna på Fjällräven Kajka 100.

Recension av Bergans Alpinist V6 110L

Bergans Alpinist V6 Medium 110 L är en trofast följeslagare under krävande friluftsäventyr, och kan med glans klara av allt från vardagliga turer till de mest utmanande expeditioner. Det här är en ryggsäck som är byggd för att tåla tuffa miljöer, vilket blir tydligt i dess robusta design och slitstarka konstruktion.

Bärsystem som är byggt för att användas

Det som är särskilt imponerande är bärsystemet QSS VI. Designat för att bekvämt kunna bära även de tyngsta lasterna. Uppdateringen till CORDURA®-material och Bergans FlowPanel i ryggplattan är också mycket uppskattad. Dessa förbättringar lyckades inte bara minska vikten på själva ryggsäcken, utan också förbättra ventilationen och luftflödet mellan ryggsäcken och ryggen.

Oväntade förvaringsmöjligheter

En annan anmärkningsvärd aspekt av Alpinist V6 Medium 110 L är dess fantastiska förvaringsmöjligheter. Det stora huvudfacket kan delas in i två separata delar och ger massor av utrymme. Den stora frontöppningen och toppöppningen med dragsko gör det också otroligt enkelt att komma åt alla tillhörigheter. Det finns också två stora sidofack med dragkedja som lätt kan användas för att fästa exempelvis skidor, vandringsstavar eller fiskespön.

Dessutom har ryggsäcken ett bekvämt höftbälte som ger utmärkt rörelsefrihet, och fästpunkter för pulka. Remmarna som tillåter förbättrad stabilitet genom att dra packningen närmare kroppen är också ett uppskattat tillskott. Det avtagbara topplocket är en annan favoritfunktion - det kan enkelt omvandlas till en 10-liters höftväska för dagsturer och är justerbart i höjdled.

Bergans Alpinist V6 Medium 110 L är mer än bara en ryggsäck. Med sin utmärkta konstruktion, fantastiska förvaringskapacitet och höga bärkomfort, kan vi rekommendera den till alla som behöver en pålitlig ryggsäck för sina äventyr. Här intill/nedan hittar du de för närvarande bästa priserna på Alpinist V6 110L.


Bästa backpacker ryggsäck i klassen 25-35 liter

Här nedan följer en recension av vår favoritryggsäck i storleksklassen 25-35 liter när det kommer till backpackingryggsäckar.

Recension av Haglöfs Tight L

Denna tekniskt avancerade dagsryggsäck är en utmärkt följeslagare på många kortare äventyr, och även otroligt praktisk för vardagligt bruk. Den imponerar med sina många fickor och funktioner, vilka gör den idealisk för en mängd olika friluftsaktiviteter.

Fantastiska egenskaper och prestanda

En av ryggsäckens mest framstående egenskaper är dess design som kombinerar både hållbarhet och prestanda. Den är tillverkad av robust, väderbeständigt tyg som inte bara står emot tuffa utomhusförhållanden, utan också är tillverkat av återvunna material - vilket innebär att den är miljövänlig.

Fullproppad med praktiska funktioner

Denna ryggsäck är fullpackad med praktiska funktioner, bland vilka mitt favorit är det flexibla innerfacket. Den här fickan kan enkelt anpassas för att rymma antingen ett vätskesystem för långa vandringar, eller en bärbar dator om du använder väskan för arbete eller studier. Det är den typ av mångsidighet som gör denna ryggsäck till ett utmärkt val för alla typer av användare.

Sammanfattningsvis, om du letar efter en väska som kan hantera både äventyr och vardag, kan vi definitivt rekommendera att du provar den här ryggsäcken. Här intill/nedan hittar du de för närvarande bästa priserna på Haglöfs Tight L.


Bästa backpacker ryggsäck i klassen 35-50 liter

Här nedan följer en recension av vår favoritryggsäck i storleksklassen 35-50 liter när det kommer till backpackingryggsäckar.

Recension av Haglöfs L.I.M 35

Det första som märks med Haglöfs L.I.M 35 är dess förbluffande lätta vikt. Men trots sin lätthet, erbjuder denna ryggsäck inte några kompromisser när det gäller komfort.

Imponerande bärsystem

Det som imponerar mest är dock det innovativa Airback-bärsystemet, komplett med en specialdesignad ryggpanel. Denna funktion förbättrar upplevelsen avsevärt genom att tillhandahålla väsentlig ventilation, särskilt under de tillfällen då man ökar takten eller utmanar sig själv mer.

Många funktioner för vandringen

Ryggsäcken inkluderar alla nödvändiga funktioner man kan förvänta sig från en högkvalitativ vandringsryggsäck, men i ett ultralätt och otroligt praktiskt format. Denna minimalistiska designstil är ett klart exempel på varför "less is more" ofta stämmer, särskilt när det gäller att bära utrustning på långa vandringar.

I slutändan, om du letar efter en ryggsäck som kombinerar lätthet, komfort och funktionalitet, kan denna produkt verkligen rekommenderas. Här intill/nedan hittar du de för närvarande bästa priserna på Haglöfs L.I.M 35.


Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~21 min.
Texten uppdaterades senast 2023-11-08.


Skriv en kommentar