Asienguiden/Blogg/Bra saker till resan

Bra saker att ta med på resan

Du har säkert hört det gamla talesättet "Du vet aldrig vad du kommer att behöva, så var beredd på allt"? Sanningen är att även om det kan låta klyschigt så är det faktiskt ett mycket bra råd. Du kan aldrig förutse när något kan hända, och att ha vissa smarta grejer med dig kan komma att göra ditt nästa äventyr mycket lättare! Här är ett gäng viktiga saker att packa med på varje resa, men kanske framför allt när man är ute och backpackar.

Alkogel / Antibakteriell gel

Även om du har vidtagit alla tänkbara försiktighetsåtgärder för att se till att du inte får några bakterier eller sjukdomar, är det alltid bäst att vara på den säkra sidan. Istället för att vara paranoid när det gäller din hälsa är alkogel ett bra sätt att se till att du håller dig frisk. Den kan sterilisera inte bara dina händer, utan även ytor och föremål innan du rör vid dem, och har medicinska egenskaper som hjälper dig att hålla dig frisk och bekämpa infektioner. Tänk dock på att inte alla virus och bakterier dödas av alkogel, så läs gärna dig fram till vilken som passar dig bäst beroende på din status och var du skall resa.

Solskyddsmedel

Solen är en källa till glädje för många människor. Den ger värme och energi samt det viktiga D-vitaminet när den kommer i kontakt med vår hud! Behovet av att vistas i ljuset kan dock vara skadligt om man inte är proaktiv, och det kan vara nödvändigt att använda solskyddsmedel beroende på hur ljus eller mörk din hud är. Att använda sig av SPF 10 skulle t.ex. ge ett lågt skydd, medan SPF 50+ ger mycket bra skydd - vilket du skall använda beror dock helt och hållet på var du skall befinna dig och hur högt UV-index det är. UV-indexet är ett sätt att avgöra hur stark solstrålningen kommer att vara en viss dag och plats. Det varierar beroende på årstid, tjockleken på ozonskiktet vid platsen samt hur nära ekvatorn som platsen ligger. Men generellt sett kan man säga att ju högre SPF, desto bättre!

Näsdukar/våtservetter

Näsdukar är inte bara användbara när man är snuvig, utan också när man behöver torka upp när man har sullat eller torka av händerna efter att man har ätit. Både torra näsdukar och våtservetter kan vara bra att ta med. De kan också vara mycket användbara för att torka bort tårar om något sorgligt händer under resan!

Lås

Lås är viktiga för att skydda värdesaker när du är ute och utforskar. Det är ofta svårt att hitta ett säkert ställe där du kan förvara din plånbok, din telefon och ditt pass (och allt annat värdefullt), när det inte verkar vara ett alternativ att att ta allt med sig. Även om många vandrarhem tillhandahåller skåp med nyckel för förvaring, kan det ibland behövas ett hänglås om det alternativet inte finns.

Powerbank

Att hålla sig uppkopplad är lika viktigt som alla andra saker på den här listan, och att batteriet på mobilen dör är oftast en av de jobbigaste sakerna som kan hända när man är ute och reser. Så istället för att vänta tills mobilen dör helt kan man ta med dig en bärbar laddare (powerbank), så att man helt enkelt kan ladda upp enheten på språng. Här kan du klicka dig vidare för att komma till vår köpguide för powerbank.

Kondomer

Du vet aldrig vad du kommer att behöva, så var beredd på allt! Oavsett om du reser med vänner, en SO ("Significant Other") eller på egen hand, är det alltid bäst att vara på den säkra sidan och skydda dig mot könssjukdomar och oväntade graviditeter. Beroende på om du är ung eller gammal eller bor i något särskilt landsting i Sverige, så finns till och med möjlighet för dig att få tag på gratis kondomer innan du beger dig ut på resan.

Första hjälpen-kit

Detta är en av de saker som alla känner till men som inte alla har med sig, eftersom de tror att något aldrig kommer att hända dem själva. Ett första hjälpen-kit innehåller helt enkelt allt det nödvändigaste, om du eller någon annan skulle bli skadad eller sjuk under resan. Här kan du klicka dig vidare för att komma till vår köpguide för första hjälpen-kit.

Tabletter mot tillfällig diarré

Att vara på resande fot kan förändra kroppens naturliga balans, vilket kan leda till tillfälliga magproblem. Därför är det alltid en bra idé att ha med sig tabletter mot tillfällig diarré på resan, i händelse av en nödsituation. Dessa tabletter brukar nämligen inte finnas med i vanliga första hjälpen-kit, så det är ett mycket bra komplement att packa ned.

Vätskeersättning

Om du har drabbats av diarré eller blivit uttorkad är det också viktigt att återställa vätske- och saltbalansen i kroppen. Du kan göra detta med hjälp av vätskeersättning, som finns i både pulver- och tablettform.

Hoppas att denna lista över bra att ha-prylar hjälpte dig, lämna gärna en kommentar här nedan om du tycker att vi har glömt någon viktig pryl att ta med på resan! 🤗


Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~6 min.
Texten uppdaterades senast 2023-11-08.


Skriv en kommentar