Asienguiden/Blogg/Vackra vattenfall i Sverige

Res till Sveriges otroliga vattenfall

Det är lätt att tänka att man behöver åka utomlands för att se på stora vackra vattenfall, men vi har faktiskt en hel del här i Sverige som är extremt värda att åka och titta på. Framför allt ligger det ju även i tiden att hemestra, så varför inte dra på sig ryggsäcken och dra på en liten backpacking-tripp och uppleva Sveriges natur? Här är tre rekommendationer som just du borde fundera över om du ska åka till. Vattenfallen går att besöka året runt.

Tännforsen i Åre

Tännforsen ligger i Åre kommun i Jämtland och är ett ställe dit väldigt många älskar att åka för att titta på det stora vattenfallet. Det är lättåtkomligt från vägen och det behövs ingen större vandring för att ta sig till platsen där en kan se fallet. Detta vattenfall är imponerande att se både på sommaren och på vintern när det frusit. Totala fallhöjden på fallet är hela 37 meter och det har en bredd på ännu mer häpnadsväckande 60 meter. Det gör att fallet ger en väldigt imponerande känsla då det sträcker sig över en stor yta. Om du står och betraktar fallet nedifrån, det vill säga från det håll som fallet rinner ut i Östra Noren, kommer du ha en helt magnifik vy över området som är väldigt fotomässigt. För den som ändå vill vandra så finns en kortare vandringsled som tar cirka en halvtimme att ta sig runt.

Ristafallet på andra sidan Åre

Ristafallet ligger nära Tännforsen, på andra sidan om Åre, och går att besöka på samma dag om man skulle vilja det. Detta fall är 14 meter högt men är hela 50 meter brett. Det är uppdelat i två delar då det finns en ö som delar fallet. En av delarna är halvmåneformat och extremt vackert. Det är även här en av våra mest folkkära filmer spelades in. Det var det här området som var Glupafallet i Ronja Rövardotter. I närheten finns också en camping, perfekt när du ska besöka fallet.

Njupeskär i Fulufjällets nationalpark

Till skillnad från Tännforsen och Ristafallet är det här ett fall som är väldigt högt istället för brett. Det har hela totalt 93 meter fallhöjd varav 70 är helt fritt fall ner mot marken. Det är något som verkligen behöver upplevas med egna ögon. Fallet är en del av Fulufjällets nationalpark, i Dalarna, som också i sig är värt att besöka bara det. För att ta sig till fallet behöver du vandra längs en led som går genom väldigt varierande och häpnadsväckande omgivning. När du går längs leden kommer du följa forsen som fallet mynnar ut i, och till slut se fallet mellan trädtopparna innan du kommer fram till finalen: att stå nedanför fallet och känna naturens krafter.

Bild på vattenfallet Njupeskär i Sverige.

Kille som njuter av vattenfallet Njupeskär i Fulufjällets nationalpark i Dalarna.


Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~4 min.
Texten uppdaterades senast 2023-11-08.


Skriv en kommentar