Asienguiden/Blogg/Varför myggor biter vissa

Varför myggor biter vissa människor mer

Myggor är skoningslösa när det gäller att bita människor - och de gör ingen skillnad på män och kvinnor. Det finns dock en sak som gör någon mer attraktiv för myggor: deras lukt! Det finns några skäl till varför vissa människors kroppar avger en lukt som lockar till sig myggor, men den mest sannolika orsaken till detta fenomen är svett. När vi när vi svettas öppnar vi porerna och frigör svettkörtlar. Myggor lockas av mjölksyran som utsöndras genom svettkörtlarna, liksom av koldioxid och vissa kroppslukter.

Vissa människor är populärare hos myggen

Så varför verkar vissa människor locka till sig fler myggor än andra? Det finns några faktorer som spelar in här. För det första kan myggor känner av koldioxid på upp till 30 meters avstånd, så personer som producerar mer koldioxid löper större risk att bli bitna. För det andra lockas myggor av kroppslukt, och olika människor har olika lukter. Slutligen dras myggor också till vissa blodtyper - människor med blodgrupp O är de mest populära måltavlorna för myggor, eftersom de har en högre blodgrupp än andra.

Mygga som suger blod från en människa.

Ibland svårt att förhindra myggbett

Det finns inget säkert sätt att förhindra att myggor biter dig, men det finns några saker du kan göra för att göra dig mindre attraktiv för dem. Ett av de bästa sätten att undvika att bli biten är att bära ljusa kläder, eftersom myggor dras till mörkare färger. Du kan också spraya dig med ett insektsmedel som innehåller DEET, eller plantera lavendel eller basilika runt din trädgård för att hålla myggen borta. Vad du än gör, se bara till att undvika att klia på eventuella bett - det får dem bara att klia mer!

Spana gärna in våra listor över insektsskydd och myggmedel, där kan du enkelt sortera dig fram och hitta just det skyddet som du letar efter. Vi visar också en prisjämförelse som ger dig det absolut bästa priset du kan hitta de olika insektsskydden för.


Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~3 min.
Texten uppdaterades senast 2023-11-08.


Skriv en kommentar