Xi'an - Porten till Kinas uråldriga historia

Belägen i hjärtat av Kina, representerar Xi'an en unik korsning av kulturer, tider och historier. Den imponerande historien från dynastiernas era framträder i stadens varje vrå, men inget är mer spektakulärt än det som ligger dolt under jorden - den oförglömliga Terrakottaarmén.

Bild från Xian i Kina.

Historiens vingslag i Xi'an

Xi'an, tidigare känd som Chang'an, var en gång i tiden en pulserande metropol, centrum för politik, handel och kultur under flera dynastier. Dess betydelse som den östra ändpunkten av den berömda Sidenvägen förde med sig en oslagbar rikedom av kulturell och kommersiell utbyte.

Terrakottaarmén: Ett levande testamente till en kejsares storhet

Belägen i Lintong-distriktet, cirka 35 kilometer från Xi'an, vakar Terrakottaarmén i tystnad, redo att försvara sin kejsare även efter döden. Denna underjordiska "armé" upptäcktes av en slump av lokala bönder som borrade en brunn 1974, vilket ledde till en av de största arkeologiska upptäckterna under 1900-talet.

Bestående av tusentals skulpturer - alltifrån fotsoldater, bågskyttar, kavallerister till stridsvagnar och hästar - varje figur enastående i sin detaljrikedom. Fascinerande nog, trots den stora mängden skulpturer, har varje soldat sitt eget individuella ansiktsuttryck, vilket speglar en otrolig hantverksskicklighet från konstnärerna för över tvåtusen år sedan.

Varför gick kejsaren Qin Shi Huang till sådana extrema åtgärder för att skapa denna armé? Det tros att han beställde detta enorma projekt för att han ville ha en armé som skulle skydda honom i efterlivet. Det ger en inblick i de gamla kinesiska uppfattningarna om döden, evigheten och kejsarens eviga makt.

Bild på Terrakottaarmen i Xian i Kina.

Andra sevärdheter i Xi'an

Att besöka Xi'an är en resa genom tiden, där antikens storhet och dagens modernitet möts i harmoni. Från de livliga gatorna i det muslimska kvarteret till de ståtliga formationerna av Terrakottaarmén, är Xi'an ett måste för den som vill uppleva Kinas själ och historia.

Upplevelser i Xi'an

För den som besöker Xi'an är möjligheterna för upplevelser och äventyr nästan oändliga. Nedan hittar du några av de populäraste upplevelserna och aktiviteterna som Xi'an har att erbjuda. Utforska, välj och boka det som lockar dig mest för att verkligen göra din resa minnesvärd!Skrivet av Stefan Johansson, lästid: ~3 min.
Texten uppdaterades senast 2023-10-18.


Skriv en kommentar